Pratite nas

Zdrav život

Ima li tome kraja: još jedan razlog debljanja

Istraživanja su dala objašnjenje zašto tako volimo jesti rukama – zato što nam je hrana tada ukusnija, ali su ujedno pokazala i da tada pojedemo više nego što bismo pojeli koristeći pribor za jelo.

Kašika i viljuška
Mogućnost dodirivanja hrane potencira osjetilnu percepciju mozga. To znači da, čak i prije nego što hrana dođe do usta, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je hrana ukusnija i da pruža veću ugodu i zadovoljstvo nego što bi mislio da koristimo kašiku i viljušku. Znanstvenici sa Sveučilišta Stevens u New Yorku su za potrebe istraživanja zatražili 45 volontera da pogledaju kocku sira prije nego što je prime u ruku i zatim pojedu.

Uživanje
Polovica ispitanika je kocku sira držala na čačkalici, a druga polovica prstima. Ispitanici koji su rekli da u svakodnevnom životu imaju visoku razinu samokontrole nad količinom hrane koju unose u organizam su zaključili da im je sir bio ukusniji kad su ga držali među prstima. U drugom dijelu istraživanja 145 ispitanika je bilo podijeljeno u dvije grupe: ispitanicima jedne grupe je rečeno da moraju paziti koliko jedu kako bi sačuvali zdravlje i vitku liniju, a ispitanicima druge grupe je rečeno da ne brinu o svojoj tjelesnoj težini već neka uživaju u ukusnoj hrani jer će tako više uživati u životu općenito.

Samokontrola
Svi ispitanici su dobili četiri mini krafne, no polovica je krafne dobila nabodene na čačkalice, a polovica ih je trebala držati prstima. Pokazalo se da su ispitanici koji su tvrdili da imaju jaču samokontrolu hranu ocijenili ukusnijom kad su je dirali prstima nego kad su je u usta stavljali s čačkalice. U trećem dijelu istraživanja 77 ispitanika je dobilo posude sa 15 kockica sira te su ostavljeni da pojedu koliko god žele sira dok ispunjavaju upitnik koji su dobili. Oni s najvišim stupnjem samokontrole koji su mogli sir jesti prstima pojeli su više od onih koji su trebali jesti sir vilicom – sedam kockica naspram četiri.

Jede se više
Od osoba s nižom samokontrolom oni koji su jeli vilicom pojeli su oko šest kockica, a oni koji su jeli prstima oko četiri.

– Čini se da kod osoba koje svakodnevno kontroliraju svoj unos hrane direktan dodir hrane djeluje kao okidač za pojačan osjetilni odgovor, što hranu čini privlačnijom i ukusnijom – objasnila je voditeljica istraživanja prof. Adriana Madzharov. Drugim riječima, jedenje rukama može biti opasno za liniju, ali samo za one osobe koje se inače podvrgavaju dijetama i stalno kontroliraju unos hrane jer one hranu koju dodiruju doživljavaju ukusnijom te su je skloni pojesti u većoj količini.

Osobe koje inače jedu ono što žele, ne ograničavajući se ni u količini ni u vrsti hrane, nisu doživjeli ukusnijom hranu kad su je držali prstima.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Top devet namirnica koje je pametno jesti prije treninga

Tijekom rada od kuće zbog pandemije korona virusa, važno je više nego ikad da zdravlje stavimo na prvo mjesto. To uključuje hranu koja jača imunitet, uzimanje vitamina i odmor, piše Fabfitfun.

Ako je vježbanje dio vašeg uobičajenog dnevnog režima, počnite s konzumiranjem hranjivih namirnica, koje će vam pomoći tijekom i nakon treninga.

Prije nego što počnete grickati svoju užinu prije vježbanja, znajte da je vrijeme sve. Ako vježbate kasnije tokom dana, bilo bi idealno pojesti mali obrok, otprilike dva sata prije vježbanja, što će vašem tijelu pružiti dovoljno vremena da probavi obrok prije treninga. To može biti mješavina dobrih masti, proteina ili ugljikohidrata. Uz to, možete i umanjiti veličinu obroku kojeg jedete prije vježbanja, ali svakako treba pojesti nešto u manjim količinama.

Ovih devet namirnica bi bilo dobro konzumirati prije treninga:

Nemasni proteini

U nemasne proteine spadaju piletina, puretine, jaja, losos, bakalar, list i tuna. Prije treninga možete pojesti malo piletine što je savršeno za izgradnju mišićne mase, a puretina je lako probavljiva.

Jaja

Jaja su sjajan, brz obrok koji možete upariti s bijelom rižom i povrćem. Jaja su odlična alternativa proteinima ako ne želite piletinu ili puretinu.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, hljeb od cjelovitih žitarica potaknut će vaše vježbanje na bolje. U osnovi, čitavi ugljikohidrati nisu uvijek neprijatelji, već izvor energije. Možete hljeb premazati i sa kikiriki maslacem.

Smeđa riža

Još jedan odličan oblik ugljikohidrata i vitamina B, smeđa riža može biti pomalo ‘dosadna’, pa razmislite o ovom u paru s proteinima i povrćem.

Banane

Banane su ispunjene ugljikohidratima i kalijem, što ih čini savršenim za podršku, funkciju mišića i živaca. U banani možete uživati ​​uz obrok ili spremiti za užinu prije treninga.

Zobene žitarice

Zob je puna vlakana i polako otpušta ugljikohidrate u mišićni sustav vašeg tijela. Otpuštanje ugljikohidrata omogućava da održavate energiju tijekom vježbanja. Također sadrži vitamin B, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u energiju.

Slatki krompir

Drugi izvor ugljikohidrata. To je škrob, koji vašem tijelu daje energiju koja mu je potrebna tijekom vježbanja.

Grčki jogurt i suho voće

Bolje zajedno, sjajno i odvojeno. Ovaj tim kombinira ugljikohidrate i proteine ​​za snažan međuobrok. Protein u jogurtu zapravo pomaže u sprečavanju oštećenja mišića, jer se bjelančevine u jogurtu čuvaju malo duže, dok se zna da se ugljikohidrati u voću brzo razgrađuju. Ovo je savršeni zalogaj ako trebate jesti sat vremena prije vježbanja.

Juha od telećih kostiju

Juha od telećih kostiju s dodatkom masti je lako probavljiva, a izvrsno djeluje i na zdravlje crijeva. Možete ju jesti prije ili poslije treninga, a odlična je zamjena elektrolita

Voda

Pijte vodu i hidrirajte se za učinkovitu vježbu. Čak i dok radite, zaustavite se na stroju za vodu po šoljicu vode svakih 15 do 30 minuta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno