Pratite nas

Zdrav život

Imate višak kila? Pazite jedete li toplu ili hladnu tjesteninu

Nećete vjerovati! Jedenje hladne ili tople tjestenine itekako utječe na gomilanje suvišnih kilograma. Otkrivamo kakvu tjesteninu trebate jesti želite li izgubiti višak kila.

Određene vrste ugljikohidrata ne debljaju, a za to je zaslužan otporni škrob, pokazalo je istraživanje američkog fakulteta Skidmore College. Takva vrsta škroba ne probavlja se u tankom crijevu, pa neprobavljen dospijeva u debelo crijevo. Sadrže ga određene namirnice bogate ugljikohidratima, poput graha i mahunarki te cjelovitih žitarica, a neke namirnice razvijaju ga kako se hlade.

– Kad kuhate određenu hranu bogatu škrobom, kao što su bijela riža, tjestenina ili krumpiri, a zatim je ohladite u hladnjaku, u hrani se razvije otporan škrob. Kuhanje škrobnih ugljikohidrata mijenja kemijske veze u hrani, a kad ih stavite u hladnjak i hrana se hladi, te veze pojavljuju se u novom obliku. Nova struktura tih veza koja nastaje tijekom procesa hlađenja je ono što škrob čini otpornim kad se probavlja u tankom crijevu – objašnjava Paul Arciero, profesor na fakultetu Skidmore College, čiji se tim bavio istraživanjem otpornog škroba.

Dodaje da čak ako takvu hranu ponovno zagrijete, ona zadržava otporan škrob. Otporan škrob povoljno utječe na razinu glukoze i inzulina, stvara osjećaj sitosti i čuva zdravlje crijeva.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno