Pratite nas

Zdrav život

Neobične vrste glavobolja za koje niste niti znali da postoje

Vjerojatno znate sve o tenzijskim glavoboljama, cluster glavoboljama i glavoboljama u očnom predjelu, te i više nego što biste htjeli znati o sinusnim glavoboljama, glavoboljama zbog nedostatka kofeina i migrenskim glavoboljama. A vjerojatno ste doživjeli i više od nekoliko glavobolja zbog mamurluka.
Otprilike 45 milijuna ljudi redovito pati od glavobolja i iako su gore navedene najčešće vrste glavobolja, mnogo manja skupina ljudi suočava se s netipičnim vrstama glavobolja.

”Postoje stotine vrsta glavobolja“, kaže dr. Mark W. Green, liječnik za glavobolje na medicinskom fakultetu Icahn u Mount Sinai, New York, kako je određeno prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja.

Kako bi ih razlikovali, liječnici trebaju od pacijenata dobiti detaljan opis simptoma i reći koliko se često pojavljuju.

”Svaka vrsta glavobolje ima svoju povijest“, kaže dr. Green, a ta povijest određuje koje pretrage se trebaju koristiti da bi se potvrdila dijagnoza.

”Što osoba bolje može opisati povijest glavobolje to je učinkovitija procjena.“

Donosimo vam neke od manje poznatih vrsta za koje biste trebali znati.

GLAVOBOLJA UZROKOVANA NAPOROM
Ovakve glavobolje pojavljuju se nekoliko minuta nakon fizičkog napora, uključujući vježbanje, seks, kihanje, smijanje pa čak i obavljanje velike nužde.

”Kada se iscrpljeni, primjerice nakon ovakvih aktivnosti, spinalna tekućina nakratko poveća pritisak u glavi“, objašnjava dr. Green.

Ovaj pritisak uzrokuje bol koja, na sreću, obično nije razlog za zabrinutost i prolazi nakon nekoliko minuta (ili možda traje do sat vremena ako stvarno nije vaš dan):

U rijetkom slučajevima, bol može biti uzrokovana problemom sa krvnim žilama. Stoga, ako je glavobolja nakon napora neobično snažna, posjetite liječnika.

HIPERTENZIJSKE GLAVOBOLJE
Ove glavobolje, kako im samo ime kaže, uzrokuje vrlo visok krvni tlak, oko 200/110 mg ili još viši.

“Kada je krvni tlak vrlo visok, povišen pritisak je i u mozgu. Krvne žile smanjuju dotok krvi u mozak“, kaže dr. Green.

Hipertenzijske glavobolje mogu se osjećati kao vrlo specifična bol, kao da ste nosili vrlo usku kapu na glavi. Najgora je ujutro i obično se smanjuje tijekom dana.

Da bi je izbjegli, nužno je držati krvni tlak pod kontrolom.

ARTERITIS GIGANTSKIH STANICA
Uzrok ovih dosadnih, gorećih i probadajućih glavobolja još uvijek je nepoznat, ali ovo stanje je jako ozbiljno, upozorava dr. Green.

Ne znamo je li povezana s upalom i gotovo se uvijek pojavljuje kod ljudi starijih od 60 godina, koji bol često osjećaju u području ušiju dok zvaču.

Gotovo trećina ljudi koja boluje od ovakvih glavobolja će oslijepiti, stoga je važna hitna dijagnoza.

Liječnici tada započinju liječenje steroidima kako bi spriječili sljepoću i smanjili bol.

NEURALGIJA TRIGEMINUSA
Što postajemo stariji to se više povećava vjerojatnost da će doći do ovakve boli oko sljepoočnica i čeljusti.

Vrlo oštra bol – poput električnog šoka – događa se iznenada, izazvana diranjem lica ili pranjem zuba“, kaže, a ljudi koji pate od ovoga mogu doživjeti nekoliko “šokova“ dnevno, vjerojatno zbog arterije koja pritišće živac.

Relaksatori mišića donekle pomažu, ali ako pacijent ima ove simptome prije 55-te godine života, moguće je da je uzrok neurološka bolest, poput multipla skleroze.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jesu li sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na tabeli zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Stoga bi se izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” mogla proširiti napomenom – ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

– Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 miliona bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke – kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.

Birajmo mudro
Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno