Pratite nas

Zdrav život

Ovo je najukusnija i najzdravija grickalica za srce, a ima samo 215 kalorija na 100 grama

Tradicionalni brusketi s paradajzom koji se viđaju u svim mediteranskim zemljama najpopularnija su “grickalica” u Europi još od 16. stoljeća, a ujedno se smatraju i najboljom grickalicom za srce.

Hljeb s paradajzom, koji može, ali i ne mora biti prepržen, predstavlja zdravo i ukusno jelo koje se može jesti u bilo koje doba dana i godine. Nema puno kalorija – tek 215 na 100 grama, a pun je vitamina. Pored toga, napomenimo i kako svaka porcija ove “grickalice” pokriva čak 10,8 posto dnevnih energetskih potreba.

Kako ih pripremiti
Brusketi s paradajzom, odnosno Pa amb tomàquet kako ih zovu u Kataloniji, odnosno bruschetta ili fett'unta – nauljena kriška, kako je zovu Firentinci, pripremaju se od prepečenog hljeba prethodno dobro natopljenog u hladno prešanom maslinovom ulju na koji se nakon pečenja stavljaju narezane kriške zrelog paradajza ili ih se premaže pelatom i dobro posoli.

Iako su se u prošlosti brusketi s paradajzom smatrali radničkim obrokom, danas to više nisu. Upravo suprotno, serviraju se u uglednim restoranima kao predjelo, a u mnogima se služe i kao samostalan obrok.

Ovo jelo, koje se prvi put kao recept spominje još u 18. stoljeću, iako se smatra da su ga stanovnici Katalonije jeli i dva stoljeća ranije, iznimno je zahvalno i zato što ne zahtjeva puno novca, a ni puno vremena za pripremu.

Marta Fischer, u svojoj zanimljivoj knjizi “Il grande libro delle bruschette” zgodno je definira kao jelo koje povezuje “ulje, hljeb i Sunce”, smatrajući da je “ono što da Sunce” najbolji nazivnik za mediteranske plodove i bilje koji čine pravu brusketu.

Ako možete, maslac radije preskočite. S vremenom ćete se sigurno naviknuti na okus maslinova ulja.

Može i sa bijelim lukom
Dobro je poznato kako i ovo jelo, baš kao i drugi kulinarski klasici, mogu imati više izvedenica, pa su tako kroz godine bruskete s paradajzom zasjenile bruskete sa bijelim lukom, mozzarelom, s inćunima ili pak mediteranskim začinima. Mnogi vole i one sa svježim sirom, bakalarom ili, pak, s pečenom paprikom. Naravno, sve ovisi o tome ko šta voli.

No, ako tražite zdrave inačice ove grickalice, na prvo mjesto stavljajte klasične bruskete s paradajzom, a u slučaju da osim sa srcem imate problema i s visokim krvnim pritiskom – posegnite za onima sa bijelim lukom.

Zašto paradajz
Studija provedena 2009. godine i objavljena u publikaciji Journal of Clinical Oncology pokazala je da prehrana bogata paradajzom može pomoći u prevenciji tumora prostate te da likopen, snažan antioksidans, može pomoći i u prevenciji drugih tipova raka. Naravno, likopen nije dovoljan – stil života i genetski faktori umnogome utječu kako na rizik od pojave tumora, tako i bolesti srca i krvnih žila.

Zdrav život

Top devet namirnica koje je pametno jesti prije treninga

Tijekom rada od kuće zbog pandemije korona virusa, važno je više nego ikad da zdravlje stavimo na prvo mjesto. To uključuje hranu koja jača imunitet, uzimanje vitamina i odmor, piše Fabfitfun.

Ako je vježbanje dio vašeg uobičajenog dnevnog režima, počnite s konzumiranjem hranjivih namirnica, koje će vam pomoći tijekom i nakon treninga.

Prije nego što počnete grickati svoju užinu prije vježbanja, znajte da je vrijeme sve. Ako vježbate kasnije tokom dana, bilo bi idealno pojesti mali obrok, otprilike dva sata prije vježbanja, što će vašem tijelu pružiti dovoljno vremena da probavi obrok prije treninga. To može biti mješavina dobrih masti, proteina ili ugljikohidrata. Uz to, možete i umanjiti veličinu obroku kojeg jedete prije vježbanja, ali svakako treba pojesti nešto u manjim količinama.

Ovih devet namirnica bi bilo dobro konzumirati prije treninga:

Nemasni proteini

U nemasne proteine spadaju piletina, puretine, jaja, losos, bakalar, list i tuna. Prije treninga možete pojesti malo piletine što je savršeno za izgradnju mišićne mase, a puretina je lako probavljiva.

Jaja

Jaja su sjajan, brz obrok koji možete upariti s bijelom rižom i povrćem. Jaja su odlična alternativa proteinima ako ne želite piletinu ili puretinu.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, hljeb od cjelovitih žitarica potaknut će vaše vježbanje na bolje. U osnovi, čitavi ugljikohidrati nisu uvijek neprijatelji, već izvor energije. Možete hljeb premazati i sa kikiriki maslacem.

Smeđa riža

Još jedan odličan oblik ugljikohidrata i vitamina B, smeđa riža može biti pomalo ‘dosadna’, pa razmislite o ovom u paru s proteinima i povrćem.

Banane

Banane su ispunjene ugljikohidratima i kalijem, što ih čini savršenim za podršku, funkciju mišića i živaca. U banani možete uživati ​​uz obrok ili spremiti za užinu prije treninga.

Zobene žitarice

Zob je puna vlakana i polako otpušta ugljikohidrate u mišićni sustav vašeg tijela. Otpuštanje ugljikohidrata omogućava da održavate energiju tijekom vježbanja. Također sadrži vitamin B, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u energiju.

Slatki krompir

Drugi izvor ugljikohidrata. To je škrob, koji vašem tijelu daje energiju koja mu je potrebna tijekom vježbanja.

Grčki jogurt i suho voće

Bolje zajedno, sjajno i odvojeno. Ovaj tim kombinira ugljikohidrate i proteine ​​za snažan međuobrok. Protein u jogurtu zapravo pomaže u sprečavanju oštećenja mišića, jer se bjelančevine u jogurtu čuvaju malo duže, dok se zna da se ugljikohidrati u voću brzo razgrađuju. Ovo je savršeni zalogaj ako trebate jesti sat vremena prije vježbanja.

Juha od telećih kostiju

Juha od telećih kostiju s dodatkom masti je lako probavljiva, a izvrsno djeluje i na zdravlje crijeva. Možete ju jesti prije ili poslije treninga, a odlična je zamjena elektrolita

Voda

Pijte vodu i hidrirajte se za učinkovitu vježbu. Čak i dok radite, zaustavite se na stroju za vodu po šoljicu vode svakih 15 do 30 minuta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno