Pratite nas

Hrana i zdravlje

Saznajte kako koristiti cimet za bolje zdravlje

Cimet ima odlična ljekovita svojstva i može ublažiti simptome raznih tegoba. No, prije nego počnete svakodnevno uzimati cimet, svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih medicinskih stanja ili uzimate neke lijekove.

Cimet i dijabetes tipa 2
Cimet pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2. Čaj od cimeta je jedan od najučinkovitijih načina da regulirate razinu šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte 1 žličicu cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite ju i popijte.

Cimet i Alzheimerove bolest
Cimet zajedno s medom pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti. Pomiješajte 1 žličicu cimeta s malo meda. Ovo pojedite svaki dan prije doručka. Ako vam je smjesa previše intenzivna, dodajte ju u čaj.

Cimet i artritis
Kakoo biste ublažili simptome artritisa zdrobite cimet pomoću mužara i tučka dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte malo vode. Nanesite na bolne zglobove. Smjesu možete staviti u pamučnu gazu kako bi ostala dulje vlažna.

Cimet za probavu
Za bolju probavu pripremite čaj od cimeta tako da u proključalu vodu dodate 1 žličicu cimeta i nekoliko listića mente. Pustite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijte 3 puta dnevno. Ovaj napitak pospješuje rad probavnog sustava.

Cimet i mršavljenje
Osim što se može koristiti cimet kao lijek, ovaj začin također pomaže mršavljenu. Pomiješajte čaj od cimeta s 1 žličicom meda i popijte ga svaki dan 30 minuta prije doručka.

Cimet i akne
Pomiješajte cimet i med i nanesite smjesu na prištić. Ostavite da stoji nekoliko minuta. Također možete ostaviti da stoji preko noći. Isperite toplom vodom.

Cimet i srce
Cimet dokazano pospješuje rad srca i krvnih žila. Pojedite 1 žličicu cimeta svaki dan natašte. Možete cimet pomiješati s medom ili ga popiti s toplom vodom.

Cimet za podizanje energije
Dodajte prstohvat cimeta u svoju jutarnju kavu, pahuljice, smoothie, čaj, juhu ili ga pospite po tostu namazanom s medom.

Cimet za kašalj
Pomiješajte 1/4 žličice cimeta i 1 žličicu meda. Uzmite 3 puta dnevno. Kašalj bi se trebao ublažiti u razdoblju od 2 dana.

Cimet za san
Zagrijte mlijeko i uklonite ga s vatre prije nego što počne ključati. Dodajte 1 štapić cimeta, poklopite i pustite da stoji 10 minuta. Popijte barem sat vremena prije spavanja.

Cimet i infekcije zuba
Pomiješajte malo cimeta i meda. Nanesite direktno na zub koji vas boli. Držite oko 10 minuta i isperite, ili jednostavno progutajte.

Cimet i zacjeljivanje rana
Pomiješajte 1 žličicu meda i prstohvat cimeta. Nanesite na ranu i prekrijte gazom. Pustite da stoji oko 30 minuta.

Cimet za osvježavanje daha
Iscijedite 2 limuna, dodajte 1 žlicu cimeta, 1 prašak za pecivo i 2 žlice meda. Dodajte 250ml prokuhane vode. Promiješajte, pustite da se hladi i koristite kao vodicu za usta.

 

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!

Ako je kesten kralj jeseni, onda dunju možemo nazvati njegovom kraljicom. Ova ukusna i zdrava namirnica već se stoljećima koristi za prevenciju raka, smanjivanje krvnog pritiskaa i holesterola, jačanje imuniteta, smirivanje upala i alergijskih reakcija, kao i za mnoga druga stanja.

Poprilično fascinantno za jedan, pomalo zaboravljen, plod neatraktivnog izgleda.

Dunja je neobična voćka usko povezana s jabukama i kruškama. Ona ima maleno listopadno stablo i plod žuto-zlatne boje, koji je po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama. Vrijednost ovog voća kao prehrambenog proizvode datira iz daleke prošlosti kada se uzgajalo zbog svoje ornamentalne kvalitete i atraktivnih blijedo-ružičastih cvjetova. Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu.

Kao i većina voća, dunja je bogata hranjivim tvarima poput vitamina A, B i C, vlaknima i mineralima poput kalija, bakra, selena, cinka, fosfora, kalcija, željeza i magnezija. Sadrži malo masti, a njezina bogata hranjiva vrijednost aktivno djeluje na zdravlje. Osim toga, dunja ima niz zdravstvenih prednosti koje će vas natjerati da za vrijeme sezone svojoj voćnoj salati dodate dunju.

1. Jača imunološki sustav
Kao što je već navedeno, dunja sadrži velike količine antioksidansa i vitamina, a posebno vitamina C i E. Vitamin C potiče imunološki sustav, što je prva linija obrane od patogenih organizama, virusa i bakterija u tijelu.

2. Gastrointestinalne bolesti
Vlakna prisutna u dunji mogu pomoći u sprečavanju određenih gastrointestinalnih stanja kao što su: upalna bolest crijeva (IBD), različite vrste raka i divertikulitis.

3. Prevencija raka
Rak je jedna od najčešćih bolesti današnjice i sve što može smanjiti šanse za razvoj raka obično postaje vrlo popularno. Dunja se sastoji od mnoštva antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u neutralizaciji i uklanjanju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidacijski spojevi prisutni u dunji izravno su povezani s manjom šansom za razvoj različitih vrsta raka.

4. Alergijske reakcije
Dunja kontrolira alergijske reakcije. Ako se nanosi u obliku gela, može biti korisna u liječenju atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Zbog visoke razine vitamina C, dunje posjeduju antialergijska svojstva i mogu se koristiti u pripremi prehrambenih proizvoda za alergičare.

5. Snižavanje krvnog pritiska
Kalij je jedan od najznačajnijih minerala prisutnih u dunji, a vrlo je bitan za održavanje normalnog krvnog tlaka i olakšavanje prijenosa tekućine u stanicama. Kalij uzrokuje opuštanje krvnih žila i arterija, čime se smanjuje naprezanje kardiovaskularnog sustavu i smanjuje se šanse za aterosklerozu te srčani i moždani udar.

6. Protuupalna svojstva
Zrela dunja zaista obiluje vitaminom C i sadrži gotovo 25% preporučene dnevne doze tog vitamina. Vitamin C pomaže u liječenju i kontroli raznih vrsta upala i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

7. Liječi ulkus
Sok od dunje koristan je za osobe koje pate od ulkusa jer pomaže u liječenju peptičkih ulkusa smirujući gastrointestinalni trakt.

8. Potiče cirkulaciju i zdravlje kose
Dunja se sastoji od pozamašne količine minerala poput željeza, bakra i cinka. Ova tri minerala, zajedno s ostalim elementima u tragovima, bitna su za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kada je proizvodnja crvenih krvnih stanica visoka, pojačava se i cirkulacija, što znači da se kisik bolje prenosi cijelim tijelom. To uzrokuje povećani protok krvi kroz kožu i vlasište, zbog čega se jača zdravlje folikule dlake i potiče njezin rast.

9. Zdravlje kože
Dunja se sastoji od veće količine antioksidansa i vitamina koji su vrlo korisni za održavanje zdrave i mlade kože. Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala što direktno smanjuje pojavu bora, uklanja nečistoću i brani kožu od posljedica UV zračenja.

10. Potiče mršavljenje
Poboljšanje probave jedan je od najboljih načina da zadržite željenu težinu i ubrzate metabolizam. Visoki udio vlakana u dunji potiče bolji radi gastrointestinalnog sustava, zbog čega ćete lakše doći do željene težine, a imat ćete i više energije.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno