Pratite nas

Zdrav život

I pet minuta pomaže: Tri lagane vježbe u moru za vitak struk i čvrstu stražnjicu

Mnogi fitness stručnjaci slažu se da je plivanje najbolja vježba za cijelo tijelo, ali nije jedina koju možete izvoditi u moru.

Plivanje je sjajna kardioaktivnost koja velikom brzinom sagorijeva kalorije i ne stvara pritisak na zglobove. Međutim, ako niste ljubitelj plivanja ili jednostavno želite drugim vježbama nadograditi svoju fitness rutinu tijekom boravka na plaži, onda za vas imamo tri jednostavne vježbe.

Sve tri vježbe možete odjednom izvoditi u intervalima, a poredajte ih prema vlastitoj želji.

Ovaj set prije svega je namijenjen struku i pomoći će vam u ”klesanju” trbušnih mišića, ali sjajno djeluje i na ostatak tijela jer prilikom vježbanja voda pruža otpor i tako sve mišiće u tijelu tjera na rad.

1. Lažni trbušnjaci

Legnite u plićak tako da vam glava bude izvan vode, a dio tijela od ramena prema dolje u vodi. Podloga ne mora biti ravna i položaj tijela pod blagim nagibom ne smeta izvođenju vježbe. Ruke stavite uz tijelo i ravno ispružite noge. Zatim istovremeno dižite ravno ispružene noge i trup dok ruke držite u položaju kao da pokušavate dotaknuti nožne prste. Ponovite 10 puta.

2. Čučnjevi u vodi

Stanite uspravno u vodu do bedara. Pružite obje ruke ravno ispred sebe i čučnite. Ponovite 10 puta.

3. Podvodni bicikl

Stanite u vodu do vrata i nogama imitirajte vožnju biciklom. Radit ovu vježbu 1 minutu.

SAVJET: Sve tri vježbe možete odjednom izvoditi u intervalima, a poredajte ih prema vlastitoj želji. Možete ih izvoditi i po nekoliko puta dnevno.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jesu li sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na tabeli zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Stoga bi se izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” mogla proširiti napomenom – ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

– Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 miliona bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke – kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.

Birajmo mudro
Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno