Pratite nas

Hrana i zdravlje

Za ovu hranu se vjerovalo da je nezdrava, a sad se preporučuje svima!

Koliko god su vam neki trendovi naporni, čudni, strani ili jednostavno neprihvatljivi, imajte na umu da trendovi koji dolaze iz svijeta prehrane i „zdravih“ namirnica mogu biti izrazito opasni.

Još od, otprilike, 2008. godine, postalo je neprihvatljivo u hladnjaku držati maslac, da bi već sljedeće godine jaje prženo na maslacu postalo hit u gastro svijetu, poželjno, puno „dobrih“ masti i proteina. Sljedeće godine zabranjena su jaja. Potom su na tron zasjele chia sjemenke, da bi kasnije ispalo da pretjerivanje u njima nikako nije dobro za crijeva, ali zato najbolje masnoće morate potražiti u skupome avokadu.

Sjemenke lana, da ili ne, je li crveno meso baš toliko štetno i koje piće apsolutno nikada ne biste trebali popiti pitanja su koja muče one koji se trude zdravo jesti, ali zaključak se svodi na isto – nije baš svaka namirnica poželjna za svaku osobu na ovome svijetu, a ako vam neka hrana škodi, trebalo bi ju izbaciti. Pritom imajte na umu da su sve vrste aditiva i umjetnih bojila loše za organizam i težite namirnicama kojima možete odrediti podrijetlo, tvrdi Monica Reinagel, tzv. „Nutrition Diva“.

Prije bilo kakvih restrikcija i bacanja na nove dijete, trebali biste se posavjetovati s nutricionistima, a Reinagel donosi i 5 namirnica koje bi se, po njenome mišljenju, bez ograničavanja mogle naći na meniju svake zdrave osobe, a popis bi vas mogao iznenaditi.

1. Kafa
Ako ste ikada popili toliko kafe da vam se uzlupalo srce, vjerojatno će vas iznenaditi informacija da ovaj napitak sa zdravljem krvnih žila nema mnogo veze.

Dapače, tvrdi Reinagel, konzumacija „obične“, crne kafe pokazala se dobrom kad je riječ o povećanje dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala u organizmu.

Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako se ne pretjeruje u konzumaciji, nema potrebe izbaciti ju iz dnevnog plana prehrane.

2. Odrezak
Sočno crveno meso nikako nije prvo što vam padne na pamet kada netko spomene „zdravu hranu“. Čak se pomalo osjećate i krivo što sanjarite o odresku koji se topi u ustima, baš poput omraženog maslaca, ali čini se da razloga za to nema.

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon ( plućna pečenka) i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca.

Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preproručuje njegova konzumacija.

3. Krompir
Ako se trudite smanjiti količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti jer bi on trebao eliminirati negativne posljedice. Pronaći ćete ga u svježem voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a jedan od najboljih izvora kalija je krompir.

Zato Reinagel savjetuje da ga slobodno konzumirate i uživate u njemu na sve načine, osim u obliku pomfrita.

4. Pivo
Kad je riječ o zdravlju srca, u svijetu pića sve zasluge idu crnome vinu, ali u stvarnosti čaša vina ima istu posljedicu na vas kao i čaša piva. Polifenole iz jednoga naći ćete i u drugome, a uz to, znanstvenici još uvijek nisu raščistili jesu li upravo to sastojci koji pomažu u očuvanju srčanog zdravlja.

Iako u vinu ima znatno više polifenola, apsorbiraju se na isti način kao oni iz piva kojeg ipak možete popiti više jer ima manji postotak alkohola. Imajte na umu da svaki „plus“ konzumacije alkoholnih pića pada u vodu ako premašite dnevno dozvoljenu količinu koja iznosi dva pića na dan.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Moćne ‘mrvice’ koje sadrže dvostruko više kalija od banane

Ove sjemenke imaju visoku prehrambenu vrijednost koja daje više energije, pomaže vam da jasnije razmišljate, umanjuje bolove, a pomaže i u jačanju kose i noktiju. Volite li ih?

U chia sjemenkama niz je nutrijenata u udjelima koji premašuju i mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari – sadrže dvostruko više kalija nego banane i triput više antioksidansa od bobičastog voća.

U njima nalazimo vitamine i minerale kao što su magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamini A, D, K i E i vitamini B skupine.

Chia je tradicionalna biljka Južne i Središnje Amerike. Koristili su je drevni Azteci da bi izdržali duga putovanja te suzbili bolove u zglobovima i kostima. Bogata je omega masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima i aminokiselinama.

Suplementi bogati omega masnim kiselinama djeluju protuupalno, poboljšavaju strukturu stijenke krvnih žila, cirkulaciju u tkivima, a samim time djeluju na izdržljivost i energiju.

Velika je korist za zdravlje od chia sjemenki jer imaju visoku prehrambenu vrijednost koja daje više energije, pomaže vam da jasnije razmišljate, umanjuje bolove, a pomaže i u jačanju kose i noktiju.

Mogu se uzimati zasebno, ali i miješati s drugom hranom. Chia sjemenke s pravom nose titulu supernamirnice. I nisu samo modni hit jer postoje i znanstvene potvrde o njihovu blagotvornom utjecaju na ljudsko zdravlje. U sitnim sjemenkama skriva se prava riznica važnih tvari i spojeva: mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, aminokiselina…

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno