Pratite nas

Zdrav život

AKO VEĆ NISTE 10 jako dobrih razloga zašto biste šipak trebali uvrstiti u svoj jelovnik

Žarko crvene bobice šipka, koje upravo sazrijevaju, plodovi su biljke koju još nazivaju divljom ružom. Njegova je vrijednost neprocjenjiva zbog činjenice da sadrži više C vitamina od naranče i limuna, kao i jer se sadržaj C vitamina termičkom obradom ne smanjuje, nego dapače, nakon desetominutnog kuhanja količina C vitamina u šipku se čak poveća, pokazuju istraživanja. Bogat je izvor flavonoida (fitokemikalije koje sprečavaju nastanak i širenje raka te imaju snažan protuupalni učinak), selena, magnezija te vitamina iz grupe E, A i B kompleksa.

Donosimo vam 10 dobrih razloga zašto biste šipak trebali uvrstiti u svoj jelovnik.

1. Olakšava reumatske bolove
Postiže dobre rezultate u liječenju reumatoidnog artritisa. Kontinuiranom konzumacijom može se čak za 25 posto poboljšati zatečeno stanje. Olakšat će bolove i poboljšati raspoloženje kod pacijenata, smanjiti upalne procese.

2. Umanjuje probleme dišnog sustava
Vitamin C, koji je važan sastojak ovog ploda, umanjit će probleme i smetnje dišnog sustava i astme. Napici od šipka olakšat će teškoće s disanjem kod djece koja boluju od astme, ublažiti kronični kašalj i curenje iz nosa kod viroza i prehlada.

3. Smanjuje holesterol
Antioksidansi u šipku smanjit će kolesterol u organizmu. Patite li od povišenih masnoća, preporučljivo je redovito piti čaj od šipka. Isti savjet vrijedi i za one koji imaju problema s hipertenzijom i srcem.

4. Bogat antioksidansima
Sadrži visoke vrijednosti antioksidanasa, kao što su karotenoidi, flavonoidi i polifenoli, koji imaju funkciju zaštite imuniteta, a osim toga bit će i velika podrška u prevenciji nastanka zloćudnih tumora i krvožilnih bolesti.

5. Regulira razinu šećera
Dijabetičari će također profitirati od ove ljekovite biljke: regulira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od nastanka samog dijabetesa.

6. Pospješuje probavu
Voćne kiseline i pektini u šipku imaju dijuretski i laksativni učinak pa će pospješiti probavu i ubrzati iscjeljenje kod bubrežnih bolesti.

7. Regenerira stanice kože
Adstringentno (zatezajuće, skupljajuće) svojstvo šipkovog ulja koristan je sastojak u kozmetičkoj industriji. Ima sposobnost da regenerira stanice kože, dobar je u tretiranju ožiljaka, akni, opeklina. Sprečava isušivanje kože i potpomaže njezinu hidratizaciju. Pijenje čaja od šipka dobro je za kožu jer sadrži vitamin A, koji zadržava elasticitet kože te sprečava nastanak bora i mrlja.

8. Djeluje na kosti
Vitamin C u šipku je odgovoran za proizvodnju kolagena u tijelu koji je neophodan za strukturu kostiju.

9. Proizvodi crvena krvna zrnca
Željezo iz šipka proizvodi crvena krvna zrnca koja kroz tijelo prenose kisik i hranjive tvari, što se smanjuje u vrijeme menstrualnog ciklusa. Vitamin C olakšava apsorbciju željeza.

10. Liječi bolesti želuca
Može se uspješno koristiti u liječenju grčeva, čira na želucu, želučane kiseline. Kod tih smetnji najbolje je koristiti tonik od šipka.

Plodove berite bez stapki kad postanu jarko crvene boje i prije nego što omekšaju. Nakon branja ih odmah osušite jer se brzo kvare.

Napitak za probavu

1 – 2 kašike suhog šipka
2,5 dl hladne vode
¼ limuna s korom
Priprema:

1. Stavite u lonac suhi i usitnjeni šipak te narezani limun s korom. Prelijte hladnom vodom i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.

2. Pokrijte i pustite da odstoji desetak minuta. Procijedite. Pijte dva do tri puta na dan prije jela.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jedite veće obroke za doručak, to je tajna zdravlja i vitke linije

Jedenje obilnog doručka moglo bi vam pomoći da sagorite dvostruko veću količinu kalorija nego ako pojedete veći obrok za večerom. To bi mogao biti ključ gubitka kilograma i istovremeno zadržavanja razine šećera u krvi, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Lübeck u Njemačkoj, prenosi Daily Mail.

Njihova studija otkrila je da obilan doručak pojačava metabolizam radi termogeneze. Taj proces se odnosi na broj kalorija koje organizam potroši kako bi se zagrijalo tijelo i probavila hrana. Pokazalo se da dvostruko više kalorija troše oni koji su jeli više za doručkom nego za večerom.

S druge strane, niskokalorični doručak povećava apetit, posebno za slatkiše.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology and Metabolism, a temelji se na laboratorijskom eksperimentu provedenom na 16 muškaraca.

Prvi dan konzumirali su niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a drugi dan obrnuto.

Termogeneza je bila 2,5 puta veća kada se visokokalorični obrok jeo ujutro. Taj proces zagrijavanja važan je zbog probave i transporta krvi. Različito vrijeme jedenja obroka utječe na to koliko kalorija tijelo koristi da bi se taj proces odradio.

Studija je također pokazala da je koncentracija šećera u krvi i inzulina nakon jela manja nakon doručka u odnosu na večeru. Isto tako, oni koji su jeli niskokalorični doručak, žudjeli su za slatkim.

Ova studija također je dokazala da najveći obrok treba biti ujutro, a najmanji navečer.

– Jedenje više hrane za doručak umjesto za večeru može spriječiti pretilost i visok šećer u krvi – kaže dr. Richter, neurobiolog sa Sveučilišta Lübeck. Dodaje kako bi takav način prehrane trebali uvesti pretili, ali i zdravi ljudi.

Studija iz 2017. godine u kojoj su se proučavale prehrambene navike 50.000 ljudi, otkrila je da obilniji doručak, srednji ručak i mala večera dovodi do nižih indeksa tjelesne mase (BMI). Profesorica Daniela Jakubowicz, autorica knjige ‘Veliki doručak’, kaže da se oni koji jedu obilnije ujutro, osjećaju zadovoljnije, a to sprečava grickanje tijekom dana.

I druga studija profesorice Jakubowicz otkrila je da je konzumiranje čokolade ujutro spriječio žudnju za slatkom hranom kasnije.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno