Pratite nas

Zdrav život

Dijeta “8 sati”: Jede se sve, od 9-17 h i mršavi 4,5 kg za sedam dana

Jedete li tijekom dana u razmaku dužem od osam sati, vaš se metabolizam usporava i ne može potrošiti sve kalorije što uzrokuje nakupljanje kilograma.

Ako se ne želite odreći omiljene hrane, ali želite smršavjeti, jedite samo tijekom perioda od osam sati, savjetuju autori knjige “Osmosatna dijeta: Izgubite kilograme, a da ne pazite što jedete”, David Zinczenko i Peter Moore. Naime, jedete li samo u razmaku od devet ujutro do pet navečer ili od 11 ujutro do sedam navečer tijelo će lakše razgraditi svu hranu i vi ćete izgubiti višak kilograma.

Pridržavate li se takvog ritma možete u samo tjedan dana izgubiti četiri i pol kilograma, no jedete li nakon tog vremena tijelo će kalorije pretvoriti u salo na trbuhu i bedrima, tvrde autori. Osmosatnim režimom prehrane produžuje se vrijeme od doručka do posljednjeg obroka koje tijelu omogućuje da potroši baš sve kalorije i pretvori ih energiju, piše Daily Mail.

Što jedete u dužem vremenskom periodu, to metabolizam teže sagorijeva masti

Ovu su teoriju potvrdila i istraživanja u kojima su znanstvenici ispitanike podijelili u dvije grupe. Prva grupa je tijekom dana jela tri obroka, a druga je isti broj kalorija smjela pojesti tijekom određenog vremena. S time da su imali i razdoblja posta. Upravo je druga grupa postigla bolje rezultate, a smršavjeli su više nego prva.

– Jedete li u kraćem razdoblju prisiljavate metabolizam da radi brže, no produžite li to vrijeme tako da jedete na primjer tijekom cijelog dana, vaš će se metabolizam ulijeniti – objasnio je dr. Satchidananda Panda s Biološkog instituta Salk u Kaliforniji.

I umjetno svjetlo utječe na višak kilograma

Sve više ljudi ima problema s pretilosti i dijabetesom, a razlog za to krije se u umjetnom svjetlu koje utječe na naš cirkadijalni ritam koji kontrolira funkcioniranje organizma, navode autori. S umjetnim svjetlom produžilo se i vrijeme za hranjenje koje naš probavni sustav jednostavno ne prepoznaje zbog čega se kilogrami samo skupljaju. Takvo ponašanje negativno utječe na proizvodnju hormona i enzima.

– Upravo zbog toga raste i broj oboljelih od dijabetesa. Sve smo duže budni i jedemo do kasno u noć što usporava metabolizam – dodao je dr. Panda.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno