Pratite nas

Hrana i zdravlje

Evo zašto nikad ne biste trebali bacati kore od voća

Istina, kora ne djeluje privlačno. Ali jestiva je i krcata hranjivim tvarima, vlaknima i aromama, kaže Jim White, glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku. U narandžinoj je kori, primjerice, 4 g vlakana – dvostruko više nego u plodu.

Limunova kora, pak, sadrži oko 8 g vlakana ili, ugrubo, 20 posto dnevno preporučene doze vlakana za muškarce. Što se tiče hranjivih tvari, studija koju je provela USDA pokazala je da je kora lubenice bogata citrulinom, neesencijalnom aminokiselinom koja može poboljšati kardiovaskularne i imunološke funkcije.

Da biste te tvrđe kore kao što je kora lubenice i buče ubacili u prehranu, uključite blender pa ih smiksajte u smoothie ili juhu. Narančinu i limunovu koricu možete dodati u preljeve za salatu i umake. Nasitno ih naribajte pa će dati svjež citrusni okus, a neće vam uznemiriti želudac.

Važno upozorenje: mnoge kore apsorbiraju štetne hemikalije i pesticide, stoga pazite da su plodovi iz organskog uzgoja.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Zdravi tuna burger

Zdravi burger koji će vas oduševiti!

Sastojci

  • 280g odreska tune
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 hamburger peciva
  • 1 narezan paradajz
  • 1/4 tanko narezanog crvenog luka
  • 2 šoljice zelene salate
  • sol i papar

Priprema

  • Premažite tunu maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom.
  • Prepržite na visokoj temperaturi, 2 minute svaku stranu, dok vanjski dio ne potamni, unutrašnjost mora ostati ružičasta.
  • Razrežite peciva, stavite tunu, zatim salatu, paradajz i luk te poslužite.
Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno