Pratite nas

Hrana i zdravlje

Evo zašto nikad ne biste trebali bacati kore od voća

Istina, kora ne djeluje privlačno. Ali jestiva je i krcata hranjivim tvarima, vlaknima i aromama, kaže Jim White, glasnogovornik Akademije za prehranu i dijetetiku. U narandžinoj je kori, primjerice, 4 g vlakana – dvostruko više nego u plodu.

Limunova kora, pak, sadrži oko 8 g vlakana ili, ugrubo, 20 posto dnevno preporučene doze vlakana za muškarce. Što se tiče hranjivih tvari, studija koju je provela USDA pokazala je da je kora lubenice bogata citrulinom, neesencijalnom aminokiselinom koja može poboljšati kardiovaskularne i imunološke funkcije.

Da biste te tvrđe kore kao što je kora lubenice i buče ubacili u prehranu, uključite blender pa ih smiksajte u smoothie ili juhu. Narančinu i limunovu koricu možete dodati u preljeve za salatu i umake. Nasitno ih naribajte pa će dati svjež citrusni okus, a neće vam uznemiriti želudac.

Važno upozorenje: mnoge kore apsorbiraju štetne hemikalije i pesticide, stoga pazite da su plodovi iz organskog uzgoja.

Hrana i zdravlje

Ova namirnica sadrži više minerala od bilo koje druge hrane na svijetu

Ako je komad morske trave ikada doplivao do vas dok ste se kupali, vjerojatno ste pobjegli od njega glavom bez obzira…

Međutim, iako možda ne uživate u bježanju od morske trave tijekom kupanja u moru, ona zapravo uopće nije tako loša. Možda je upravo ona sljedeća namirnica koju bi trebali ubaciti u svoju prehranu jer se radi o jednoj od namirnica s najvećom količinom nutrijenata. Ako se pitate o čemu se zapravo radi, i kako uopće konzumirati morsku travu, odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

Šta je uopšte morska trava?
“Morska trava” zapravo je sveobuhvatni izraz kojim se opisuju sve biljke i alge koje rastu u moru i oceanu. Bogata je vitaminima i mineralima, dok istovremeno sadrži jako malo kalorija. Primjerice, pola šalice sirove morske trave sadrži svega 26 kalorija.

Koje su koristi morske trave?
Morska trava, iako je tanka i sadrži jako malo kalorija, u sebi sadrži vrlo velike količine nutrijenata. Za početak, odličan je izvor joda, koji je ključan za zdravlje štitnjače. Morska trava također je odličan izvor vitamina C koji pomaže funkcioniranju vašeg imunološkog sustava, kao i željeza koje pomaže u prijenosu kisika i energije kroz vaše tijelo. Uz to, bogat je izvor vitamina A, aminokiselina, brojnih vitamina iz B skupine, kao i kalija i magnezija koji su dobri za vaše kosti i srce.

Kako konzumirati morsku travu?
Morska trava čest je sastojak u jelima azijske kuhinje. Možete ju pronaći u sushiju, a u japanskim restoranima čak možete naručiti salatu od morske trave. U nekim trgovinama možete pronaći i sušenu morsku travu u obliku grickalica. Ako ste u potrazi za namirnicom koju ćete koristiti umjesto tjestenine, probajte kelp rezance (koji se rade od morskih algi), a sadrže vrlo malo kalorija. Možete isprobati i spirulinu, plavo-zelenu algu koju možete ubaciti u vaš jutarnji smoothie, a koja će vam dati potrebne proteine, vitamin B te željezo.

Kada izbjegavati morsku travu?
Iako je grickanje morske trave načelno dobra stvar, kao i uvijek moguće je pretjerati. Većina ljudi trebala bi pojesti ogromne količine kako bi im naškodila, no neke vrste morske trave vrlo su slane. Također, ako imate problema s bubrezima, štitnjačom ili visok krvni tlak, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom prije konzumacije morske trave.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno